Chemelot Ventures: aandeelhouder en sparringpartner

www.chemelotventures.wp3.go2people.nl/

Chemelot Ventures: aandeelhouder en sparringpartner

Bekijk de youtube video

De investeerder richt zich op bedrijven in de biochemie en biomaterialen, regeneratieve geneeskunde en diagnostiek en analyse. “Naast investeerder is Chemelot Ventures vooral een uitstekend klankbord en sparringpartner,” vindt Peter van Tilburg, CEO EnzyPep.“Chemelot Ventures is sterk gericht op innovatie, heeft een uitstekend netwerk en is een sterke regionale partij die ons initiatief goed ondersteunt,” aldus Huub Meessen, oprichter en CEO van QCP.

Casper Bruens, Director Chemelot Ventures: “Ons doel is om op en rondom de Brightlands Chemelot Campus en de Brightlands Maastricht Health Campus sterke clusters te creëren op het gebied van schone technologie en medische materialen. Clusters die straks leidend zijn in Europa. We zijn nu vooral bezig om via veel verschillende wegen met potentiële bedrijven in contact te komen. Is er een fit, en geloven we in het succes, dan investeren we. Naast het financiële aspect gaat het ons ook om de bedrijven in ons portfolio waar nodig actief te ondersteunen. Niet door op de stoel van de ondernemer te gaan zitten, maar in nabijheid te sparren, te adviseren en ons netwerk aan te boren.”

Grote ambities

Peter van Tilburg beaamt: “Chemelot Ventures legt vaak de link naar potentiële samenwerkingspartners die wij zelf niet gescout zouden hebben. Hun werkwijze is heel dualistisch. Aan de ene kant formeel wat ons dwingt heel gestructureerd te werken. Aan de andere kant juist erg informeel waardoor we in een prettige en open sfeer samenwerken.”

EnzyPep heeft grote ambities. “We werken nu aan de ontwikkeling van een innovatieve technologie voor het maken van peptides. Peptides zijn producten die gebruikt worden als medicijn, bijvoorbeeld bloeddrukverlagers of kankermedicijnen. Onze technologie is duurzaam, de producten hebben meer effect en de bijwerkingen zijn minder. Bovendien zijn de kosten lager. We willen over twee jaar een fabriek bouwen waarin deze peptides volgens onze nieuwe technologie worden geproduceerd. Op termijn levert dat zo’n 50 tot 100 arbeidsplaatsen op.”

Fabriek van de toekomst

QCP (Quality Circular Polymers) gaat in Beekerveld een fabriek bouwen die hoogwaardige kunststoffen gaat produceren op basis van gebruikte kunststoffen afkomstig van huishoudens en de industrie.

Huub Meessen: “Er is een grote behoefte onder consumenten aan duurzame kunststoffen, wat zich vertaalt in een groeiende vraag bij kunststofverwerkers. We gaan samen met onze klanten producten ontwikkelen waarmee zij in staan zijn conventionele, op olie gebaseerde grondstoffen, te vervangen door duurzame hoogwaardige alternatieven. De aanwezige kennis en laboratoria op de Brightlands Chemelot Campus helpen ons hierbij. In de eerste fase gaan we (eind 2015) van start met een fabriek die een output levert van 100.000 ton. Uiteindelijk willen we groeien naar 200.000 ton output.” Qua werkgelegenheid levert QCP 40 tot 100 arbeidsplaatsen op. Het aantal indirecte arbeidsplaatsen zal ongeveer 200 tot 300 bedragen. Naast Chemelot Ventures investeren SITA, en NV Industriebank LIOF in het QCP.

Fantastische fit

Casper Bruens: “Zowel QCP als EnzyPep zijn een fantastische fit voor Chemelot Ventures. Voor QCP geldt dat alle kennis en expertise die zij nodig hebben, hier in de regio aanwezig is. Het is innovatief, niet zozeer op het gebied van technologie maar vooral aan de marktkant. EnzyPep, dat is toptechnologie die potentieel partners en toptechnologen naar de regio trekt. De bedrijven zijn twee uitersten, maar leveren beide een grote toegevoegde waarde voor de regio. Niet alleen in termen van werkgelegenheid maar vooral in de aantrekkelijkheid van deze regio voor andere bedrijven en kenniswerkers.”

Rendement regio

Jos Schneiders, voorzitter van LED: “LED zet zich in om de economische groei van de regio te stimuleren. Daarvoor is kapitaal nodig. Met Chemelot Ventures stimuleren we jonge ondernemers, starters en groeiers in het MKB om initiatieven sneller tot exploitatie te brengen. Zeker in een tijd waarin de banken prudenter zijn in het verschaffen van kapitaal, is een investeerder zoals Chemelot Ventures onmisbaar. Het brengt rendement voor ondernemers, voor investeerders én voor de regio.”

=== END OF PRESS RELEASE ===

About Chemelot Ventures

Chemelot Ventures wordt gefinancierd door DSM Nederland, Rabobank, LIOF en de Provincie Limburg. Chemelot Ventures is de opvolger van Limburg Ventures dat in 2004 van start ging en sindsdien 21 investeringen realiseerde.