Black Bear Carbon in the spotlight: RTL news, RvO, fd en Trouw

[one_half]

RTL nieuws

https://vimeo.com/288876331

[/one_half][one_half_last]

RvO

https://vimeo.com/287441491

[/one_half_last]


[one_half]

FD

Bandenrecycler haalt geld op voor winning zwartstof

BlackBear, een bedrijf dat oude autobanden een tweede leven geeft, heeft €11mln opgehaald om de onderneming uit te breiden en meer samenwerkingen in het buitenland aan te gaan.

Black Bear produceert de zeer vervuilende grondstof ‘carbon black’ op duurzame wijze. Het zwarte poeder zorgt ervoor dat banden niet te warm worden en de structuur van het rubber verbetert, maar het wordt ook gebruikt voor coatings, pigmenten en inkt. Waarbij traditionele productiemethoden 2,5 kilo olie verbrand wordt voor 1 kilo van het zwarte poeder, is dat proces bij Black Bear klimaatneutraal. De onderneming heeft zo’n dertig betalende klanten en levert zijn pigment onder meer aan Akzo Nobel voor de ontwikkeling van poedercoatings.

De markt van carbon black is €14 mrd groot en groeit jaarlijks zo’n 5%. Het nu beschikbaar gestelde groeigeld is bestemd voor verfijnen van de techniek en het optuigen van een verkoopteam en personeel voor de technische ondersteuning van bouwprojecten.

De investering wordt gedaan door een consortium van vier partijen, waaronder het ING Sustainability Fund dat zich richt op groene investeringen. De bank stelt ‘ettelijke miljoenen’ beschikbaar uit zijn fonds, dat een omvang heeft van in totaal €100 mln. ‘We investeren in Black Bear omdat we geloven dat het bedrijf écht impact gaat maken op verduurzaming’, aldus Mark Weustink, hoofd ING Sustainable Investments. Andere investeerders zijn SCG, een beursgenoteerd conglomeraat uit Thailand en de uit Nederland afkomstige durfinvesteerders Social Impact Ventures en 5square.

Het productieproces zorgt voor een enorme besparing in de vervuilende industrie van carbon black. ‘Per kilo grondstof besparen we 5 kilo CO2 ten opzichte van de traditionele productiemethode’, aldus BlackBear-oprichter Martijn Lopes Cardozo. Ook het staal uit de autobanden wordt gerecycled.

In 2016 opende de onderneming zijn eerste productiefaciliteit met steun van Rabobank, het Limburgs Energie Fonds, de regionale ontwikkelingsmaatschappij Liof en Kargo, de grootste banden inzamelaar van de Benelux. Die samenwerking met grote recyclebedrijven als Kargo is essentieel voor ons businessmodel’, zegt Lopes Cardozo in een toelichting.

Hij zegt contact te hebben met zo’n twintigbanden inzamelbedrijven die met het systeem willen werken. Het gaat om forse investeringen. De proeffabriek in Nederweert kostte €10mln en kan jaarlijks één miljoen banden verwerken.

Normaal gesproken gaan deze banden vooral de verbrandingsoven in of worden gedumpt. Een klein deel wordt gebruikt voor de isolatie van huizen, verwerkt tot automatten of als dekking op kunstgrasvelden. Maar die toepassingen zijn omstreden wegens mogelijk schadelijke stoffen in het rubber. In veel landen is het storten van oude banden inmiddels verboden en in de meeste Europese landen staat ook het verbranden van oude banden ter discussie.

Begin volgend jaar verwacht de ondernemer zijn volgende inzamelingspartner, en daarmee zijn eerste stap over de grens, aan te kunnen kondigen. Bouwkosten: €25 mln. ‘Er gaat heel wat water door de Rijn voordat de eerste paal de grond in gaat.’ Met name het financiering- en vergunningentraject is ingewikkeld, vertelt hij. In ieder land gaat het om een exclusieve samenwerking. ‘Er zijn mondiaal genoeg banden om acht honderd van dit soort installaties te bouwen.’

[/one_half][one_half_last]

Trouw

Black Bear wil autobanden recyclen in de hele wereld

TrouwROET – In plaats van dumpen, verbranden of vermalen, hergebruikt een Nederlands bedrijf oude autobanden. Er is een markt voor het restproduct carbon black, maar er zijn nog geen fabrieken.

Black Bear, het Nederlandse bedrijf dat sinds 2016 in Limburg autobanden recyclet, wil uitbreiden. De bestaande fabriek wordt verbeterd en het bedrijf wil zijn vleugels uitslaan naar het buitenland. Het uiteindelijke doel? Eerst honderd, daarna duizend autobandenrecyclefabrieken. In de hele wereld.

Het zal nog wel even duren voordat die duizend fabrieken er staan. Maar de financiering voor het begin van die uitbreidingsplannen is rond. Investeerders, waaronder ING en een grote Thaise firma, stoppen elf miljoen euro in Black Bear.

Met dat geld kan het bedrijf zijn installatie in Nederweert een opknapbeurt geven, verkopers aantrekken en mensen binnenhalen die ervoor zorgen dat Black Bear elders banden kan gaan recyclen. Volgend jaar moet er, zegt directeur Martijn Lopes Cardozo, in een buitenland, in Duitsland, de VS of in Azië, een tweede fabriek komen. Die moet drie keer zo veel banden verwerken als de miljoen die er in Nederweert per jaar doorheengaan.

Black Bear krijgt zijn banden van Kargro, de grootste bandeninzamelaar van de Benelux, en mede-eigenaar van de fabriek. Kargro verwijdert het staal uit de banden. Dat staal gaat (deels) naar Hoogovens in IJmuiden.

Daarna ondergaan de banden een behandeling: het rubber valt dan uiteen in olie en gas, die worden gebruikt voor de energie en de warmte die de fabriek nodig heeft. En er blijft carbon black (vrij vertaald: roet, gasroet of rookzwart) over.

Het is een onbekend product dat zit in autobanden, handvatten, transportbanden, tuinslangen, inkt, poederverf en in vrijwel alle producten die zwart van kleur zijn. Een product dat normaliter van aardolie wordt gemaakt, in een productieproces dat niet bijster milieuvriendelijk is. Een product dat dankzij het proces van Black Bear is terug te winnen uit oude banden – en dan opnieuw bruikbaar is. Dat weer kan worden verkocht aan producenten van banden, handvatten, poederverf, enzovoorts. Noem het een voorbeeld van een kringloopeconomie.

Makkelijk was de start van Black Bear niet, erkent Lopes Cardozo. De fabriek leverde snel een uitstekende kwaliteit carbon black. Maar grote delen van de fabriek raakten tijdens de productie verstopt en het kostte twee weken om de zaak schoon te krijgen. Een eerste opknapbeurt bleek noodzakelijk, evenals extra geld van de oorspronkelijke investeerders, waaronder Rabobank, die tien miljoen euro in de fabriek hadden gestopt. Na een half jaar werd de installatie weer opgestart. “Sinds het najaar van 2017 draaien we zonder grote problemen, al kan er nog wat verbeterd worden”, zegt Lopes Cardozo. Hij verwacht dat de fabriek volgend jaar winstgevend draait. Best snel voor een nieuwe techniek, vindt hij. “Wij hebben aangetoond dat we carbon black op industriële schaal kunnen maken.”

Belangstelling voor zijn product is er. Black Bear levert zijn roet aan dertig klanten, waaronder AkzoNobel dat het verwerkt in zijn poederverven. Bandenfabrikanten hebben interesse getoond en die is er ook van buitenlandse bandeninzamelaars. “Zo’n twintig zijn er bij ons komen kijken.” Contacten waren er ook met een fabrikant van vrachtwagenbanden. “Die wilde ons carbon black voor een klein deel van zijn banden gebruiken. Maar om aan die vraag te voldoen, zouden we zeven fabrieken als Nederweert moeten hebben.”

Het verzoek van de fabrikant gaf wel aan dat er in principe een enorme markt voor Black Bear openligt. In Nederland rijden ruim 8 miljoen personenwagens en ruim 2 miljoen bedrijfswagens rond. Een autoband gaat zo’n drie jaar mee. Aanbod genoeg dus. Tot nu toe worden de meeste oude banden verwerkt tot granulaat dat wordt gebruikt in kunstgrasvelden en matten voor speelplaatsen.

In veel buitenlanden verdwijnen banden nog op de storthoop of in een verbrandingsoven. Of ze worden geëxporteerd naar India en Pakistan waar ze alsnog worden verbrand. Lopes Cardozo: “Aan dat soort praktijken komt een einde. Kijk naar China, dat onlangs de import van oud plastic heeft verboden.” En de vraag? De markt voor carbon black is goed voor 14 miljard euro. Het roet van Black Bear kost net zo veel als het roet uit aardolie. Lopes Cardozo schat dat er wereldwijd jaarlijks ruim een miljard oude banden te verwerken zijn.

Het is nog zoeken naar partners en financiers voor de tweede fabriek die zo’n 25 miljoen euro moet kosten. “Zo’n fabriek kan in een half jaar worden gebouwd.” Over tien jaar hoopt Lopes Cardozo honderd fabrieken te hebben. “Op alle continenten.” Hij heeft al uitgerekend hoeveel CO2-uitstoot dat scheelt: het staat gelijk aan de CO2-opname van 100 miljoen bomen. En daarna moet het verder: naar duizend fabrieken.

[/one_half_last]