€1,4 miljoen investering voor Materiomics, Brightlands Maastricht

Chemelot Ventures BV, Limburg Business Development Fonds BV (“LBDF” ) en de zittende aandeelhouders investeren gezamenlijk €1,4 miljoen in Materiomics BV, sinds kort gevestigd op de Brightlands Maastricht Health Campus. Deze financieringsronde wordt gebruikt om prototypes te ontwikkelen van medische hulpmiddelen met een slimme oppervlaktestructuur. Het gaat om medische hulpmiddelen zoals stents, katheters, borstimplantaten, tandimplantaten en kunstheupen. De slimme oppervlaktestructuren worden in samenwerking met het onderzoeksinstituut MERLN van de Universiteit Maastricht, het MUMC+ en industriële partners ontwikkeld.

Materiomics is gespecialiseerd in het vinden van oppervlaktestructuren die het gedrag van cellen beïnvloeden. Hierdoor verbetert de toepassing van het product en worden coatings overbodig. Materiomics kan heel veel verschillende oppervlaktes gelijktijdig testen en is in staat precies die gewenste structuur te vinden die zorgt dat cellen zich op de gewenste manier gedragen. Met een door Materiomics ontworpen oppervlaktestructuur kunnen implantaten veel beter en sneller in het lichaam worden opgenomen en is er minder gevaar op afstoting.

Materiomics is opgericht als een spin-­‐out van de Universiteit Twente uit de onderzoeksgroep van prof. dr. Clemens van Blitterwijk en prof. dr. Jan de Boer, die dit onderzoek inmiddels voortzetten vanuit het instituut MERLN aan de Universiteit Maastricht. Sinds 1 augustus is Materiomics gevestigd op de Brightlands Maastricht Health Campus.

Frank-­‐Jan van de Velden, CEO van Materiomics: “We zijn afgelopen zomer naar Maastricht verhuisd omdat we intensief samenwerken met het instituut MERLN op het gebied van celbiologie. Ook is de nabijheid van het MUMC+ belangrijk voor de verdere ontwikkeling van Materiomics omdat we daardoor de klinische toepassing van de verbeterde medische hulpmiddelen in de praktijk van dichtbij kunnen volgen. Bovendien zit in regio Maastricht een groot aantal nationale en internationale fabrikanten van medical devices waarmee we kunnen samenwerken bij de ontwikkeling van een nieuwe generaties producten.”

Marcel Kloosterman, senior investment manager Chemelot Ventures: ”De activiteiten van Materiomics passen naadloos in het ecosysteem dat vanuit Brightlands uitgebouwd wordt in de Limburgse regio. De wetenschappelijke kennis en commerciële ervaring van het team van Materiomics bieden een excellente springplank naar doorbraken op het raakvlak van regeneratieve geneeskunde, materiaalkennis en medical devices”.

Bert de Wit, directeur LBDF: “ Er is in de afgelopen jaren door de Provincie Limburg sterk geïnvesteerd in wetenschappelijk toponderzoek. Middels het inzetten van LBDF draagt de Provincie bij aan haar ambitie om ook gerelateerde nieuwe bedrijvigheid naar Limburg te halen en zich hier verder te laten ontwikkelen. Materiomics is de eerste investering van het LBDF Seed fonds, het is onze ambitie om daar in de komende jaren nog tientallen aan toe te voegen, de eersten zullen binnenkort volgen”.

Over Chemelot Ventures

Chemelot Ventures is een regionale venture capital-­‐investeerder actief in het zuiden van Nederland met focus op het creëren van waarde in ondernemingen op het terrein van performancematerialen en life sciences. Chemelot Ventures is de opvolger van Limburg Ventures, een fonds dat in 2004 van start ging en in totaal 22 investeringen gedaan heeft. Chemelot Ventures is actief sinds 2014. Materiomics is de zesde onderneming in de portfolio van Chemelot Ventures.

Over Limburg Business Development Fonds

Het Limburg Business Development Fonds biedt MKB’ers het financiële instrument om ideeën met zakelijke potentie te toetsen, te ontwikkelen en/of te vermarkten. Het LBDF dekt met een mix van financiële middelen elke fase in de ontwikkeling van idee naar markt. Hiervoor kent het LBDF drie deelfondsen te weten Ideeënfonds, Ontwikkelfonds en Seedfonds. De financiële middelen zijn afkomstig van de Provincie Limburg, het fonds wordt uitgevoerd door de NV Industriebank LIOF.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Frank-Jan vander Velden, CEO van Materiomics BV, telefoon: 06-53 90 54 64 of e-mail: frankjan.vandervelden@materiomics.com